Vi danskere er glade for musik. Vi er også meget glade for sport. Måske vil vi ofte være mest i den ene eller den anden grøft. Enten den musikglade type med lange playlister på telefonen. Hvor weekenden bliver brugt på koncerter eller jam i gode venners lag. Eller den aktive type der holder af at bevæge sig. Som ofte bruger weekenden på sport og stævner. Men selvom vi kan være mere til det ene eller det andet, så hænger musik og sport faktisk uløseligt sammen.
Musik giver sporten stemning
Der er mange gode eksempler på, at musik bliver anvendt i forbindelse med sport. Faktisk er det tit en ret stor del af det. Du oplever sjældent et sportsstævne, hvor der ikke også er musik indblandet. Fordi musik kan noget med stemning. Musik kan også noget med tempo. Reguleringen af tempo har meget at sige for en sportskamp.
Spændingen kan blive endnu mere intens med den rigtige musik til. Det bliver typisk brugt i holdsport som for eksempel fodbold, håndbold eller ishockey. Uden musik ville stemningen ikke være helt den samme. Nogle gange er det blot bestemte rytmer. Andre gange er det kendte danske sange, som publikum kan synge højlydt med på.
Den rytmiske gymnastik
Gymnastik er især en sport, hvor musik bliver brugt rigtig flittigt. Her indgår der ofte sekvenser, hvor der i mere eller mindre grad indgår dans. Det er det vi kalder rytmisk gymnastik. En gymnastik opvisning består ofte af koreografier af dans samt forskellige spring.
Koreografierne kan være med eller uden redskaber. Gymnastik er en meget populær sport i Danmark. Hvert fjerde år afholdes DGI Landsstævne. Her mødes gymnastik entusiaster samt andre sportsgrene fra hele landet og fremviser hvad de kan. Det er en stor begivenhed med mange tusinde deltagere.
Du kan læse meget mere om DGI Landstævne på https://gymnastikportalen.dk/dgi/landsstaevne/. Her finder du information om, hvad arrangementet indeholder. Ligesom du kan se hvilke sportsgrene der er repræsenteret og læse om tidligere afholdte stævner.
Den uundgåelige nationalsang
Der er en helt væsentlig årsag til at vi ikke kommer uden om musik, når vi snakker om sport. Det er vores tradition med afspilning af vores nationalsang. ”Der er et yndigt land” er en klassiker, som vi alle sammen kender eller i hvert fald burde kende. Den bliver ydmygt sunget ved begyndelsen af et stævne eller skrålet højt efter en sejr. Det er en fast tradition i sportens verden, som vi sjældent kommer uden om.
Det er der en god grund til. Nationalsangen har nemlig den indvirkning på os, at den binder os sammen. Vi kommer alle sammen fra forskellige baggrunde og har forskellige ståsteder i livet. Men vi er fælles om at være danske og at bo i Danmark. Nationalsangen er derfor en sang, der kan samle os alle sammen uanset alder og hvad vi ellers beskæftiger os med til daglig.
Sammenhold og fællesskab
Hvad er det så at vores nationalsang kan? Den beskriver noget, som vi næsten alle sammen kan forholde os til. Bøgen, bølgen og bakken er noget vi alle kan genkende fra det danske landskab.
Der er derfor ikke noget udsagn, som deler vandene og som nogle ikke kan stå inde for. Javist nævnes Freja fra nordisk mytologi. Men teksten referer her ikke til religion men i stedet til historien. Historisk set havde danskerne langt tilbage i tiden en stor tiltro til den nordiske mytologi og tilbad de guder, der her var omtalt. Dog er det en så gammel religion, at de færreste betænker sandhedsværdien i det i dag.
Nationalsangen beskriver derfor vores land gennem landskabet og historien – noget vi alle kan samles om, når vi sammen hylder sporten.